Kuželkářský klub Eastman Sokolov
Naše kuželna Naše kuželna Naše kuželna
Logo klubu

Zamyšlení

Dnes jsem byl obviněn z toho, že Slamont nám daroval titul v 1.lize a my jsme mu na oplátku darovali výhru v Poháru Eastman Sokolov. Musím přiznat, že ještě teď po asi 12 hodinách jsem to nerozdýchal...
Tak především jaké pak my (tedy míněno Výzkum) jsme Slamontu něco věnovali. V pozici vedoucího soutěží jsem zcela nestranný a neutrální, tedy žádný Výzkum a také tak přemýšlím, rozhodně tedy ne z pozice Výzkumu, a nikdy jsem jiný nebyl. Nejsem si vědom, že bych za ta léta komukoli nějak nadržoval nebo kohokoli nějak poškodil, a to ani ani neúmyslně, tím méně pak záměrně.
Chtěl bych připomenout, že Výzkum dokázal dvanáctkrát zvítězit, odečteme-li pak onen již nesčetněkrát předhazovaný a nešťastný zápas se Slamontem, tak tedy jedenáctkrát. Druhý Kontakt má na svém kontě zatím 8 výher, třetí Kotelna 7. Oba dva tyto týmy mají ještě stále nedohraný vzájemný zápas, jejich bilance tak tedy může vyůst o jednu výhru, v případě remízy nenaroste vůbec. Pouze na prohry je na tom (zatím) lépe Kontakt, který má pouze jednu prohru, zatímco Výzkum dvě. Pro objektivnost dodávám ,že i průměr má Kontakt o něco lepší, ale Výzkum je i v tomto parametru druhý.
Už mnohokrát jsem od řady lidí či v kuloárech zaslechl, že výhra Výzkumu je nezasloužená, darovaná atd. atd. a to jen kvůli tomu jednomu zápasu. Když vezmu v úvahu všechny zmíněné okolnosti a přitom se dívám na tabulku, tak se ptám: "Je opravdu výhra Výzkumu tak nezasloužená?" Jediná odpověď, která mě napadá je, že nikoli a že si Výzkum titul za své stabilní a předváděné výkony prostě zasloužil, ať se to soupeřům líbí nebo ne.
Musím konstatovat, že během celé sezóny nám kromě toho jediného nepovedeného zápasu nikdo nic nedaroval, spíše naopak. Reakce některých protihráčů byly leckdy až překvapivě hodně "protivýzkumové". A někdy to bylo tak extrémní, že nám to všem bylo až líto. My se všichni snažíme chovat k soupeřům respekt, nikdy jim nepřejeme nic špatného, určitě dokážeme ocenit jejich kvalitní výkony, snažíme se vyvarovat rejpání při hře a škodolibé radosti nad jejich neúspěchem (na to jsem osobně obzvlášť citlivý a od podobných projevů se zcela distancuji). Vždy se snažíme uspět čestným způsobem a myslím si, že tohle musí uznat i naši nejzarytější odpůrci. Proto jsou tyto extrémní reakce (nebylo jich zas tak hodně, ale na druhou stranu nebyly vůbec ojedinělé) pro nás velmi zarmucující.
Ještě si neodpustím pár slov k onomu nešťastnému zápasu. Výzkum byl připraven v okamžiku začátku zápasu v 6 lidech, zatímco soupeř pouze ve čtyřech a o dvou zbývajících hráčích neměl žádné informace ani omluvy. Pátý hráč se dostavil na konci první poloviny a všechny disciplíny v pohodě dohrál. Šestá hráčka nebyla k zastižení a družstvo Slamontu z toho bylo tak rozhozené a rozčarované (připomínám, že ne jen jeho kapitán, ale víceméně všichni, žádné interní spory o tomto rozhodnutí jsem u soupeře nevnímal), že se rozhodli zápas nedohrávat a ukončit s dosaženým výsledkem. Připomínám, že ani jednou se nás nikdo nezeptal na možnost dohrávky. Pokud by se to stalo, je naprosto samozřejmé, že bychom to jednoznačně přijali a umožnili. Ale na toto musí být dva, jeden, kdo to žádá a druhý, který s tím souhlasí. A v tomto případě nebyla tato podmínka naplněna. Rozhodně není povinností Výzkumu, ani kohokoli jiného, aby zajišťoval svým soupeřům možnost odehrát zápas v plném počtu lidí. Je pravda, že Výzkum zahrál v tomto zápasu bídně, ale k jeho špatnému výkonu také mj. přispěla nervózní atmosféra utkání s asi padesáti telefonáty, hra proti neúplnému družstvu soupeře, nejisté okolnosti utkání atd. Nicméně i přesto byl stav takový, že v případné dohrávce by byla velmi vysoce pravděpodobná výhra Výzkumu v malých hrách (Do +40, Ro +29) a tedy remíza. To mi stále dává i v případě výhry Kontaktu nad Kotelnou v dohrávce (která se snad někdy přece jen uskuteční) jednobodový náskok Výzkumu před Kontaktem.
Zaslechl jsem některé názory, že JÁ BYCH to nikdy nepřipustil apod. Ovšem takto po bitvě se to snadno říká a oni lidé se v této situaci neocitli. A znáte to, po bitvě je každý generálem a je snadné a navenek velmi efektní být teoreticky spravedlivý a zásadový... Nehledě k tomu, že se i zde vyskytují razantní přístupy k jakýkoli dohrávkám, které zase nejsou až tak scestné jak by se na první pohled mohlo zdát.

A ještě poznámka ke korekci výsledku finále Poháru (které stále zůstává otevřené, až do konečného rozhodnutí). Kuželky jsou exaktní sport, u kterého je výsledek dán součtem přesných čísel a nikde se nevyskytují body za umělecký dojem a podobné subjektivní hodnocení. Bohužel se často stává, že zápis je špatně spočítán (ani byste nevěřili jak často - přibližně v každém druhém zápisu je chyba v součtech). Proto je přirozené, že v takovémto případě se výsledek koriguje a podle mě není nutné jakkoli tuto korekci s kýmkoli konzultovat. Jednou je člověk řídícím soutěže a je za to plně zodpovědný a proto také asi přece jen nepotřebuje si od někoho nechat odsouhlasit, že 27+24 je 51 a ne 50. Jiná situace je, když se jedná o námitky vůči okolnostem zápasu, či o nějakou spornou situaci, zde je vhodné probrat věc např. s výborem klubu. Ale na druhou stranu - až tak běžná praxe to v kuželkářském sportu není - soutěže v drtivé většině případů řídí jeden člověk a ten také sám rozhoduje, samozřejmě v duchu pravidel a pouze ve složitých případech svolává příslušné komise.
Samozřejmě dohady kolem závěru disciplíny R.Opitze jsou oprávněné a zřejmě se dalo a určitě i mělo vše vyřešit jinak a lépe, než jak to bylo nakonec velmi nešťastně vyřešeno. V tomto případě to asi bude chtít probrat v širším fóru s chladnou hlavou. Ale na správný součet 720 čísel člověk zase členskou schůzi snad přece jen nepotřebuje.

Závěrem bych chtěl konstatovat, že jsem z toho všeho velmi rozčarován a až si říkám, jestli ty hodiny, které tady u toho po nocích trávím (teď je 1:47), okrádám rodinu o čas a sebe o spánek a síly, vůbec stojí za to. Chtěl jsem povznést laťku našich soutěží na kvalitativně vyšší úroveň, dát jim řád a velmi rychlou informovanost, což se mi snad celkem daří. Ovšem závěr této sezóny, který mi vlastně měl přinést obrovskou radost v podobě až skoro senzačního titulu pro Výzkum, mi přináší hlavně zklamání, nepřející reakce části okolí, zpochybňování naší výhry a teď ke všemu i obvinění z nějakého nadržování, protěžování či podjatosti. To mě až uráží, protože všichni kdo mě znají musí vědět, že se snažím být maximálně objektivní a spravedlivý. I když někdy možná můžu působit na někoho příliš razantně až naštvaně, tak věřte, že to tak nemyslím, že to je pouze zanícenost a zapálenost a vždy mi jde jen a jen o řádný a korektní průběh všech věcí. A prosím Vás všechny, klidně diskutujte a nebojte se, vždycky chci vyslechnout i druhou stranu a jsem schopen a ochoten přiznat chybu. Nejsem naštvaný, ale temperamentní a impulzívní a hrozně rychle vychládám.
Vím, že se nejedná o žádnou profi soutěž, ale přece jen nějaký řád by naše soutěže mít mohly, pak se bude vše snadněji řešit, vše bude průhledné a kvalita bude stoupat. Pokud ovšem někdo má pocit, že se máme vrátit k chaosu dřevních začátků bez pravidel, řádu a rychlých informací a bude jich většina, ať to klidně dají najevo a já jim to milerád umožním!
Inu kdo nic nedělá nic nezkazí a nikdy se nezavděčíš všem. A holt i servírování na zlatém podnosu se někdy může setkat s nespokojeností a nevděkem...

Rád zde uveřejním jakékoli reakce všech členů klubu a jsem připraven s kýmkoli o čemkoli kolem kuželek diskutovat.